Dr. Molnár Tamás PhD Dsc

-

Egyetemi tanár Belgyógyász, gasztroenterológus

Dr. Schäfer Eszter

-

Főorvos Belgyógyász, gasztroenterológus

Dr. med. habil Vincze Áron PhD

-

Egyetemi docens Belgyógyász, gasztroenterológus

DISZKUSSZIÓ

-

DISZKUSSZIÓ

Dr. Pelle Judit

-

Csecsemő- és gyermekgyógyász, sportszakorvos, iskolaorvos

A mikrobiom kóros elváltozásai, mint a diszbiózis és a diverzitás csökkenése életmódunk megváltoztatásával és probiotikumok használatával javíthatóak.

Fontos tényező a megfelelő táplálkozás, sok nyersen fogyasztott zöldség és
gyümölcs, a mediterrán „diéta” alkalmazása.

A bél-agy tengelyen keresztül a nem megfelelő alvás negatív irányban befolyásolja a mikrobiomot, és a diszbiózis és/vagy a csökkent diverzitás növeli a depresszió kialakulásának lehetőségét. A gut-brain axis mindkét irányban működik, a kapcsolat a hipotalamus-hipofizis-mellékvese tengelyen, a n.vaguson és az immunregulációs utakon keresztül jön létre.

A mikrobiom terápiás változtatásában szerepe van a rendszeres testmozgásnak is, amely mind kardiovaszkuláris betegségek esetén, mind obesitasban lényeges. A probiotikus készítmények használatánál fontos, hogy az megfeleljen a nemzetközi előírásoknak.

Dr. Schwab Richárd

-

Belgyógyász, Gasztroenterológus

Az intesztinalis mikrobiom vizsgálata az un.16s rRNS gén szekvenáláson alapul. A széklet genomikai teszt (SGT) segítségével láthatjuk a bélflóra sokszínűségét és a mikroorganizmusok egymáshoz viszonyított arányát. Az eredmények értékeléséhez nemzetközi adatbázisok eredményei használhatóak. A mikrobiom potenciális kóroki szerepe ezen megbízható, genetikai módszerekkel mérhető. Az objektív diverzitás mellett növekvő számú dysbiotikus baktérium faj kóroki szerepe igazolódik különböző gyulladásos kórállapotokban.

Az intesztinális barrier sérülése kóroki szereppel bír, ennek okait fel kell deríteni, ki kell küszöbölni (mikrobiom, alvás, alkohol, étkezés – oxálsav, gyógyszer, stb.). Az oki kezelés kézenfekvő és kiemelten fontos része az intesztinális barrier regenerációja, ahol kiemelt szerepe van az enterális kiegészítő táplálásnak és az erre specifikus probiotikumoknak.

Dr. Demeter Pál

-

Belgyógyász, Gasztroenterológus

A mikrobiom összetétele és optimális működése óriási befolyással van szervezetünk anyagcsere folyamataira és immun homeosztázisára.

Kialakulása a terhesség és a születés, valamint az első három életév körülményeitől függ, további fejlődésében a táplálkozásunk és környezetünk meghatározó tényező.

A mikrobiom felnőtt életünkben is változhat külső behatások révén pozitív és negatív
irányban egyaránt. Ma már számos mikrobiom-asszociált betegséget ismerünk, ahol az oki összefüggés
a mikrobiom elváltozásai és a kialakult betegség között bizonyított.